Останні події, новини зі світу юриспруденції,
інформаційні статті
31.08.2018
АВТОР:

Прес – реліз АО «Barristers» від 31.08.2018 р. щодо кримінального провадження за ч. 3 ст. 369-2 КК України

31 серпня 2018 року в Апеляційному суді Одеської області відбулися судові засідання у кримінальному провадженні № 42018160000000618 від 16.07.2018 р., досудове розслідування у якому здійснюється слідчим управлінням ГУНП в Одеській області, а процесуальне керівництво – прокуратури Одеської області.

Захисники, партнери Адвокатського об’єднання «Barristers» Жовтан Ю.В. та Пономаренко Д.В., діючи в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, звернулися до апеляційного суду з апеляційними скаргами на ухвалу слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 20.07.2018 р. про застосування запобіжного заходу до нашого клієнта та на ухвалу того ж слідчого судді про арешт майна від 24.07.2018 р.

У провадженні про апеляційне оскарження ухвалу слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 20.07.2018 р. про застосування запобіжного заходу до нашого клієнта колегія суддів апеляційного суду Одеської області задовольнила заяву захисників про відвід колегії суддів. Апеляційна скарга захисників буде розглядатися іншою колегією суддів апеляційного суду Одеської області.

У провадженні про апеляційне оскарження ухвалу слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 20.07.2018 р. про арешт майна захисники звернули увагу на численні порушення кримінального та кримінального процесуального закону, допущені як стороною обвинувачення, так і слідчим суддею у кримінальному провадженні:

– обшук, за яким було вилучено в подальшому арештоване слідчим суддею майно, проведено за відсутності ухвали слідчого судді та відсутності обставин, передбачених ст. 233 КПК України;

– у протоколі обшуку відсутня інформація про кримінальне провадження, за яким проводився обшук;

– мала місце провокація підкупу (в діях сторони обвинувачення містяться ознаки злочину, передбаченого ч. 3 ст. 370 КК України);

– клопотання слідчого та ухвала слідчого судді стосувалися кримінального правопорушення за ст. 368 КК України, в той час як підозра клієнту була повідомлена по ст. 369-2 КК України;

– підозра є необґрунтованою (кваліфікація по ст. 392-2 КК України наразі неможлива, через те, що Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції», який впливає на визначення об’єктивної сторони вказаного злочину, втратив чинність ще 01 вересня 2016 року);

– підозра є необґрунтованою і тому, що в клопотанні про арешт, і в оскаржуваній ухвалі відсутні посилання на докази, якими обґрунтовується підозра або підстави арешту майна;

– сторона обвинувачення пропустила встановлений законом строк повідомлення про підозру, а тому наш клієнт втратив статус підозрюваного;

– мають місце інші очевидні та істотні порушення кримінального процесуального закону.

На вказані доводи захисту прокурором не надано будь-яких розумних пояснень допущених порушень кримінального та кримінального процесуального закону.

Також під час судового засідання виникла прикра ситуація, що може свідчити про необ’єктивність (упередженість) колегії суддів, коли один з суддів (інші мовчазно погодилися) фактично підбурив прокурора, у якого не було будь-яких клопотань у провадженні, заявити клопотання про перерву у зв’язку з необхідністю надання додаткових матеріалів, які не були предметом розгляду слідчого судді. Така поведінка може свідчити, що судді взяли на себе тягар підтримання обвинувачення і захист не переконаний, що існують достатні гарантії для виключення законних сумнівів щодо негативного впливу такої поведінки на безсторонність суду. Це може свідчити про обвинувальний уклін апеляційного розгляду.

Захисники звертають увагу сторони обвинувачення, засобів масової інформації, які долучаються до висвітлення вказаного кримінального провадження, на необхідність дотримання принципу презумпції невинуватості. Відповідно до ст. 68 Конституції кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

ВСІ НОВИНИ НАСТУПНА НОВИНА